TEST INTOLERANCIJE NA HRANU

TEST INTOLERANCIJE NA HRANU

Hrana je gorivo za ljudski organizam. Neophodna je za rast, razvoj, izgradnju i, ako se pravilno hranimo – za dobro opšte zdravlje. Pravilna ishrana znači i to da se hranimo primereno polu, uzrastu, dnevnim aktivnostima i našem zdravstvenom stanju.

Šta se dešava  u našem organizmu kada jedemo uobičajenu hranu,  kada konzumiramo namirnice koje su hranljive i visokog kvaliteta a koje nam ne odgovaraju? Zašto iako jedemo  namirnice, koje su nutritivno veoma vredne, dolazi do ugrožavanja našeg  imunološkog  sistema? Odgovor dobijamo  tek kada disbalans kojem je naš organizam konstantno izložen, proizvede zabrinjavajuće simptome kojima nam telo daje signale da mu nisu baš sve namirnice po volji.

Studije pokazuju da se sve više ljudi u  svetu suočava sa problemom intolerancije na hranu.

ALERGIJA I INTOLERANCIJA

Reakcija organizma na hranu se deli na alergije i intolerancije osim rekacije na toksine u hrani. Alergijska reakcija na hranu se manifestuje kao brza reakcija (gušenje, napadi kašlja…) Alergija na hranu je posledica prejakog imunološkog  odgovora organizma, uzrokovanom interakcijom proteinske komponente iz hrane i imunološkog sistema. U slučaju prave alergije na hranu, prisutna su tzv. “brza” IgE antitela.

Ukoliko izostane ova brza imunološka reakcija, tada govorimo o nealergijskoj preosetljivosti na hranu. Uzrok je ili nedostatak nekog specifičnog enzima (laktoze) koji je potreban za varenje ili, patološka reakcija na neke prirodne sastojke u namirnicama. Imunološka reakcija u intoleranciji je bazirana na “sporim” IgG antitelima.

Intoleranciju je zbog odložene maskirane reakcije relativno teško otkriti. Na svu sreću danas su dostupni dijagnostički testovi koji će pokazati koje namirnice možete konzumirati bez negativnog uticaja na zdravlje, a koje bi trebalo da izbegnete.

Intolerancija na hranu je dugotrajnija, hronična  reakcija organizma  koja vitalno ne ugrožava pacijenta, ali je često uzrok bolesti ili faktor koji pogoršava tok bolesti.

Priroda nam je podarila moć da prepoznamo potencijalno nepoželjnu hranu i da je izbegavamo, ali višedecenijske loše navike u ishrani su nas dovele danas u situaciju da teško možemo da pratimo ove prirodne signale.

Savremena medicina tumači pojavu intolerancije  uzajamnom reakcijom između telesne predispozicije, načina života i faktora sredine. Genetska predispozicija, pol i starosna dob su definisane kategorije. Način našeg življenja je nešto što možemo menjati i kroz te promene poboljšati i kvalitet definisanih kategorija.

KAKO DOLAZI DO INTOLERANTNE REAKCIJE?

 Hrana svojim specifičnim vibracijama može preuzeti ulogu patološkog upliva u naše  energetsko polje, blokirajući njegove samoregulatorne mehanizme. Dugotrajnom blokadom iscrpljuje naše kapcitete prilagođavanja i dovodi prvo do pojave povremenih simptoma, a zatim i do pojave hroničnih bolesti, ili pogoršanja već postojećih.

Ako imate neke od tegobe  kao što su gojaznost, glavobolja, vrtoglavica, suv kašalj, nadutost, grčevi u stomaku, mučnina, zatvor, ili imate druge probleme sa varenjem, ako patite od ekcema, dermatitisa osipa, crvenila, ili sličnih problema sa kožom ili neke druge tegobe  a ništa od prepisanih lekova vam nije pomoglo ili je efekat bio privremen, pokušajte da problem rešite na drugačiji način – putem ishrane prema testu intolerancije.

Naučna istraživanja su potvrdila da se kod veoma visokog procenta hroničnih bolesnika – preko sedamdeset posto, nakon što su po uputstvima svog lekara promenili način ishrane, zdravstveno stanje bitno poboljša.

ORIJENTACIONI TEST                                                                                                          

bigstock-green-and-red-healthy-food

-Neka hrana bude tvoj lek- Hipokrat

 1. Da li Vam se telesna težina poveća za kratko vreme?
 2. Da li ste povremeno neobjašnjivo depresivni?
 3. Da li patite od zapušenog nosa, kijanja, curenja nosa?
 4. Da li patite od zatvora ili dijareje?
 5. Da li ste pospani posle jela?
 6. Da li imate crvenilo kože, svrab, astmu?
 7. Da li zadržavate tečnost, otičete?
 8. Jeste li hronično umorni?
 9. Da li imate bolove u stomaku?
 10. Da li ste često prehladjeni?
 11. Da li imate migrene, glavobolje?
 12. Da li se nadimate posle jela?

Svaki pozitivan odgovor ukazuje na mogućnost postojanja intolerancije. Nabrojane tegobe su samo manifestacija trpljenja organizma i u većini slučajeva vezane su za intoleranciju na hranu.  Ako imate 4 i više pozitivnih odgovora u orijentacionom testu, intolerancija na hranu je skoro izvesna.

KAKO OTKRITI INTOLERANCIJU NA HRANU?

Test intolerancije na hranu je zasnovan na upoređivanju vibracionog talasnog spektra organizma i namirnica. Namirnice koje se testiraju su raspoređene po grupama kojima priradaju: Žitarice, meso, voće, povrće, … .

KO MOŽE DA RADI TEST INTOLERANCIJE?

 Naučne studije u kojima je analizirana krv uzeta iz pupčane vrpce,
pokazuju da aktivacija i razvoj intolerancije nastaju dok je beba  još u materici, a pojačavaju se tokom detinjstva, dok sazrevaju organi za varenje i razvija imunitet.

Ne postoji ograničenje ko može da radi test intolerancije ni u pogledu starosti ni u pogledu stanja organizma.

ŠTA KADA DOBIJETE REZULTATE TESTA?

Odstranjivanje neodgovarajuće namirnice iz jelovnika samo je jedan, vrlo jednostavan način da se ti mehanizmi odblokiraju i da se dopusti organizmu da sam prepozna i savlada postojeći problem.
Kada se utvrdi koje namirnice ne odgovaraju nekoj osobi, isključuju se iz ishrane najmanje tri meseca. Za dve-tri nedelje poboljšanja bi trebalo da budu vidljiva, a za tri-četiri meseca postiže se i puni efekat.

ŠTA MOŽETE OČEKIVATI OD ISHRANE PO TESTU INTOLERANCIJE?

Glavni dobitak od ovakvog načina ishrane je što se organizam oslobodi štetnih imunokompleksa, imunološki sistem postaje jači i spremniji da se odupre kako uobičajenim pretnjama kao što su mikroorganizmi, stresogeni faktori, tako i svim promenama u opštem zdravstvenom stanju koji su rezultat nepravilne ishrane ili unosa namirnica na koje smo intolerantni, ali i da uz smanjenje broja i jačine simptoma lakše podnosi hronične bolesti. Svakako detoksikacijom i rasterećenjem metabolizma dolazi do mršavljenja, smanjivanja celulita, podmlađivanja i zatezanja kože.

 Ishrana prema testu intolerancije nam omogućava da budemo zdravi pametnim unosom hrane.

Zakažite test intolerancije i dodatno se informišite:

+387 66 080 541

dr.slavica.nicke@gmail.com

Test inolerancije na hranu
Test intolerancije na hranu
Test intolerancije na hranu